Pesten.nl is het anti-pest portaal

Pesten anno 2014 veel erger, ‘het gaat de hele dag door’

Twee weken geleden stak een 16-jarige scholier uit Voorburg een 15-jarig klasgenootje dood. De dader zou jarenlang zijn gepest door het slachtoffer, dat ter plekke overleed. “Hij handelde uit noodzaak, dat gebeurt helaas wel vaker”, weet Annet Verhoeff, oprichter en beheerder van Stichting Pesten.

“Die jongen ging in de aanval. Dat was geen bewuste keuze, maar zijn manier om te overleven. Het voortdurend blootstaan aan geweld, constant in het nauw gedreven worden… Kun je je voorstellen hoe zijn leven er voor het incident uit moet hebben gezien? En voor zijn familie?”

Annet Verhoeff richtte in 2013 de Stichting Pesten op. Over het handelen van het Corbulo College, de school waar het drama zich afspeelde, is zij niet tevreden. “Die jongen werd jarenlang gepest, maar de school beweert er niets van te hebben gemerkt.”

Lees ook:

Cyberpesten
Dat pesten anno 2014 moeilijker is op te merken, beaamt ze. “Leraren hebben grotere klassen en minder tijd om op dit soort problemen in te springen.” Ook gaat pesten tegenwoordig 24 uur per dag door. “Via mobieltjes, social media, maar ook via spelletjes op de X-Box. Het treiteren houdt niet op als de school uit is.”

“Scholen moeten een pestprotocol hebben (velen werken daar al mee). De weg die ze moeten bewandelen  wanneer iemand een pesterij signaleert is dan duidelijk. Iedereen weet meteen wat ze moeten doen.”

‘Meelopers zijn het grootste probleem’
Meestal wordt er door de school met de pester en het slachtoffer gepraat, maar Verhoeff wil dat scholen de nadruk vooral leggen op de meelopers. “Pesters blijven vaak doorgaan, omdat hun gedrag gevoed wordt door de reacties uit de klas. De groep heeft de grootste invloed op het pesten.”

Blind voor pesten
Mensen die in het verleden zijn gepest, hebben zich vaak zo goed leren afsluiten voor het gedrag van anderen, dat ze pesterijen niet meer herkennen. Zeker voor gepeste leraren is dit een probleem: “Juist zij merken het vaak niet op”.

“Als we in een bedrijf vragen of er mensen worden gepest, krijgen we heel uiteenlopende antwoorden. Gepeste mensen distantiëren zich zo, dat ze er blind voor zijn geworden.”

Ook op de werkvloer
Want op de werkvloer wordt ook gepest. Vooral tussen concurrerende collega’s, volgens Verhoeff. Maar ook managers pesten vaak werknemers weg. “Het gebeurt in alle lagen, van leidinggevenden tot lagergeschoolden.”

Dan halen ze iemands muis weg, rommelen ze met bestanden van het slachtoffer, of mogen ze bij de lunch niet aanschuiven aan tafel. “Eerst heb je iets van ‘hè, wat is dit nou?’, je maakt niet meteen de link met pesten”, vertelt Verhoeff. Maar het getreiter herhaalt zich, het slachtoffer wordt telkens op een ander manier gepakt. “Een relaas van kleine, venijnige dingen.”

De ouders van de 12-jarige Dylan Stewart, die begin dit jaar stierf door verhanging, hebben foto’s van hun naar eigen zeggen doodgepeste zoon de wereld ingestuurd om aan de pesters te tonen wat ze aangericht hebben.

‘6 taartjes, 7 bejaarden’
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zowel jongens als meisjes worden gepest. Leeftijd en opleiding spelen verder ook geen rol. Vanaf de crèche tot in het bejaardentehuis pesten mensen elkaar. “1 op de 5 ouderen wordt gepest. In een bejaardentehuis worden mensen natuurlijk zomaar bij elkaar gezet, zij moeten het dan maar zonder irritaties goed met elkaar kunnen vinden.”

Als het een slachtoffer van pesten niet lukt het getreiter te verwerken, zich ervan te distantiëren, of -zoals in Voorburg gebeurde- de aanval in te gaan om te overleven, gaat hij zelf pesten. Daarom is het noodzaak om het pestprobleem zo goed mogelijk aan te pakken.

Binnenkort moeten alle scholen in Nederland kunnen aantonen dat hun leerlingen zich er veilig voelen. Bovendien moeten ze een vast aanspreekpunt hebben voor leerlingen en ouders. Deze afspraken steunen het wetsvoorstel Sociale veiligheid op school. De bedoeling is dat ze volgend schooljaar (2015-2016) ingaan.

nieuws

bron: http://www.nieuws.nl/algemeen/20141023/Pesten-anno-2014-gaat-de-hele-dag-door


4 Reacties
 1. Heb laatst mini clip gemaakt over gepest te worden jonge heet tommy
  https://www.youtube.com/watch?v=aUYilEeBqVk

 2. Hoi allemaal
  ik ben jaren lang gepesten ik vindt zo stom!!!!!!!!
  Stop daar mee

 3. pesten is echt naar, ze zijn gewoon bang voor zichzelf

  • Ze zijn niet bang voorzichzelf
   Ze willen hoger staan dan de kinderen met een laag ecu
   Zeker in deze maatschappij
   Ik word ook heel er gepest, op gewacht, getreiterd en niemand doet iets k ben zelf heel erg hierdoor agressief geworden met de gedachtes om hun wat aan tedoen want er word niks gedaan. Hier heb ik al 3 jaar last van en ik ben al 15…

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

 • anetwerk