Pesten.nl is het anti-pest portaal

vriend en vijand (voorstellen)

Hé jij, hoe denk je over mij?
Hoe kijk je naar de mensen om je heen?
Ga mee op expeditie door jouw denkbeelden.
En ervaar de gevolgen van jouw denken en doen.
Durf jij de confrontatie aan?
Doe mee met Expeditie VRIEND&VIJAND
Vijf confrontatiecontainers over jou en de ander

Voor Expeditie VRIEND&VIJAND hebben we vijf zeecontainers omgebouwd tot uitdagende ontmoetingsplekken. De volledig ingerichte ‘confrontatiecontainers’ komen te staan op het schoolplein. Deelnemende klassen ondernemen in deze containers in kleine groepjes een ontdekkingstocht langs de verschillende aspecten van sociale veiligheid, begeleid door gespecialiseerde trainers.

In elke container wordt één specifiek onderwerp aan de kaak gesteld. De onderwerpen zijn:
Vooroordelen, Pesten, Uitsluiting, Sociale Invloed en Conflictescalatie.
Door games, confrontaties en gesprekken onder begeleiding van de trainers worden jongeren zich bewust van hun denkbeelden, houding en gedrag en van de consequenties hiervan. Jongeren zien de gevolgen van massagedrag en groepsdruk, worden geconfronteerd met pest- en conflictsituaties op school en experimenteren met verschillende manieren om deze op te lossen. Ze ervaren hoe het is om buitengesloten te worden en stappen in de schoenen van anderen. Door spannende confrontaties die grote indruk maken, ervaren jongeren de gevolgen van hun handelen en worden ze uitgedaagd hier iets aan te doen.

voor meer informatie ga naar  vriendenvijand.n

lvriend en vijand vriend en vijand 1

Het Haarlems dagblad heeft een verslag geschreven over een vriend en vijand:

`In het echt voel ik me ook zo eenzaam’

Je wordt opgesloten in een donkere container en krijgt een filmpje over een pesterij te zien. De hidjaab wordt van het hoofd van een moslimmeisje getrokken. Wat doe jij dan?

,,Ik vond dat best heftig’’, blikt Jessica Eli terug. Ze is een van de leerlingen van De Nieuwe Havo in Amsterdam-Noord die het project samen met een coach hebben voorbereid. ,,Het uiteindelijke resultaat pakt heftiger uit dan ik had gedacht. In het begin zie je dat hele avontuur als een spelletje. Maar uiteindelijk kom je in aanraking met zware onderwerpen.

De container waarin je geconfronteerd werd met pesten heeft de meeste indruk op me gemaakt. Je bepaalt met de positie van je kruk hoe je op dat pestgedrag wilt reageren. Veilig in het midden blijven zitten, denk je al snel. Maar dan beweegt de vloer waardoor je wel voor een kant moet kiezen. Ik heb vroeger, op de basisschool, meegedaan aan pesten. Geloof me, dan is zo’n spel eigenlijk niet leuk meer. Als je dan met een coach ook nog dieper op de materie ingaat, kom je jezelf behoorlijk tegen.’’

De oefening (onderdeel van het project Vriend&Vijand waarmee Critical Mass in het hele land middelbare scholen en regionale opleidingscentra bezoekt) is onder meer ontwikkeld om de leerlingen duidelijk te maken dat je als omstander wel degelijk invloed kunt uitoefenen als er iets gebeurt.

,,Onze school had de primeur’’, licht Merel Was toe. Ook zij was één van de leerlingen uit Havo 5 die vooraf op verkenning gingen. ,,Ik interviewde brugklassers om erachter te komen hoe veilig ze zich op hun nieuwe school voelen. Nog niet allemaal voelen ze zich even gelukkig. Ze gaven ook aan dat er gepest wordt. Minder dan op de lagere school, maar toch.’’

Tijd voor een nieuw spelletje in een andere container. Enthousiast nemen de leerlingen plaats achter een beeldscherm om een balspel te spelen. De ruimte is zo ingericht dat ieder in zijn eigen virtuele wereld zit. Nadat je een paar keer de bal kreeg, groeit het gevoel dat je wordt buitengesloten. Je ziet de anderen gezellig ballen, maar jij wordt telkens overgeslagen. Wat je niet weet is dat iedereen dat vervelende gevoel krijgt. De computer heeft het spel namelijk overgenomen.

,,Het voelde zo echt’’, vertelt een deelnemer even later. ,,En in het echt heb ik ook vaak het gevoel dat ik niet meetel. Dus dat kwam best hard aan. Mijn naam? Mag ik alsjeblieft anoniem blijven. Ik ben bang voor reacties. Ik heb namelijk nog nooit aan iemand verteld dat ik me vaak zo alleen voel. Misschien komt dat nog wel. In het nazorgtraject. Dat hoort toch zo?’’


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk