Pesten.nl is het anti-pest portaal

Open your mind nijmegen

Open Your Mind Nijmegen
Open Your Mind Nijmegen is een project dat leerlingen van het voortgezet onderwijs aan het denken wil zetten over pesten, discriminatie en vooroordelen. Centraal staan zes korte scènes in een theatervoorstelling van Mind Mix. Daarop volgt een nabespreking met de leerlingen over de scènes en een op maat gemaakt vervolgaanbod.

De voorstelling
Theatergroep Mind Mix speelt een snelle zap-achtige voorstelling over vriendschap, buitensluiting, vooroordelen, discriminatie en (in)tolerantie. Grappige en gevoelige scènes slepen de leerlingen mee in de wereld van verschillende jongeren die allemaal op hun eigen manier ‘anders’ zijn. De uitvoering is gericht op jongeren in de leeftijd 12-18 jaar en geschikt voor alle schoolniveaus. Na afloop gaan de spelers van Mind Mix in gesprek met de leerlingen. Hoe kijken zij tegen homoseksualiteit aan? Wordt er gepest op school?

Vervolgaanbod/Menukaart
Na de voorstelling volgt er op school een gesprek over een mogelijk vervolgtraject. Als bijvoorbeeld homoseksualiteit een issue in de klas is, kan het COC een voorlichting komen geven. Scholen kunnen kiezen uit een Open Your Mind ‘menukaart’ met een specifiek aanbod per thema.

Bij u op school?
Aan dit pilotproject kunnen tien scholen deelnemen.Iedere school krijgt, onder voorwaarden, twee voorstellingen gratis aangeboden. Andere scholen betalen het normale tarief. Dus wees er snel bij! Meld je hier aan als je interesse hebt of meer info wenst te ontvangen.

Waarom Open Your Mind?

Het project Open Your Mind is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De onderzoeksresultaten van een onderzoek naar moslim-discriminatie in Nijmegen door de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen was de directe aanleiding voor het project. Er werd gezocht naar een manier om vooroordelen en discriminatie proactief te bestrijden. De oplossing werd gevonden in een samenwerking met Ieder1Gelijk en N.E.C. Doelbewust.

Ieder1Gelijk en N.E.C. Doelbewust waren op zoek naar een nieuwe insteek van het middelbare school project ‘Gelijkspel’. Voor dit project werd N.E.C. gebruikt als voorbeeld van een mini multiculturele samenleving. Open Your Mind zou meerdere onderwerpen moeten behandelen naast kleur- of religieverschil.

Door de handen ineen te slaan en gebruik te maken van de expertise van Mind Mix is het project Open Your Mind geboren. Samen gaan we voor een leefbare en respectvolle regio Nijmegen.

 

Praktisch

Voor wie: Jongeren van 12 tot 18 jaar.
Niveau: Geschikt voor alle niveaus van voortgezet onderwijs en ROC. De nabespreking wordt op niveau aangepast.
Waar: Bij jullie op school. Maar het zou bijvoorbeeld ook in het Goffertstadion kunnen!
Duur: 1 lesuur voorstelling (50 min), 1 lesuur nabespreking (50 min)
Aantal leerlingen: Drie klassen á 30 leerlingen per voorstelling.
Aantal voorstellingen: Tot maximaal drie per dag.

 

open your mind

nec doelbewust


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk