De meeste scholen doen wel iets om pestgedrag tegen te gaan. Denk aan werkstukken, gedichten, tekeningen, boeken, films, een antipestprotocol. Sommige scholen hebben zelfs een speciale projectweek over pesten. Natuurlijk zijn dit goede initiatieven en deze moeten vooral blijven bestaan. Echter….tijdelijke activiteiten hebben ook een tijdelijk effect.
Bovendien gaat de aandacht vooral uit naar de pesters en de kinderen die gepest worden.
Binnen de Pestvrij-methodiek zijn echter de groepsgenoten het allerbelangrijkst. Zij zien het pesten gebeuren en zij zijn dus ook degenen die er iets tegen kunnen doen. Wát zij kunnen doen wordt hen geleerd door gebruik te maken van de Pestvrij-materialen. Met name door het leerlingenboekje, de film en het spel leren de kinderen wat zij kunnen doen om pesten tegen te gaan
Scholen die werken met de methodiek Pestvrij voeren preventief en structureel activiteiten uit om het taboe dat op pestgedrag rust te verkleinen en positief gedrag te stimuleren. Omtrent de aanpak van pestgedrag wordt door iedereen binnen de school, maar ook door ouders/verzorgers, dezelfde duidelijke regels en afspraken gehanteerd. Hierdoor wordt de begripsvorming en het veiligheidsgevoel vergroot.
De Pestvrij-meting is het hart van deze methodiek. Als alle leerlingen (groepen 5 t/m 8) de meting hebben ingevuld, kunnen de leerkrachten na enkele minuten resultaten bekijken op zowel individueel, groeps- als schoolniveau! Deze meting wordt als zeer waardevol ervaren door scholen die reeds met deze methodiek werken. De zichtbare resultaten bevorderen het blijven werken aan pestvrij gedrag, waardoor het positieve effect van blijvende aard is.
Bij de ontwikkeling van de Pestvrij-methodiek is rekening gehouden met het overvolle takenpakket van de individuele leerkracht. De systematische toepassing van Pestvrij vergt een zo minimaal mogelijke investering in personele uren en leidt tot een zo maximaal mogelijk rendement. De structurele aanpak draagt bij aan een algehele attitudeverandering. Van de individuele leerling en de leerkracht, maar ook van de groep en het team van de school.
Het lespakket bestaat uit:
– een Pestvrij-box met
30 leerlingenboekjes
2 prentenboeken
1 Pestvrij-film
1 Pestvrij-spel
4 Pestvrij-affiches
– per groep één leerkrachtenklapper met in elke klapper de cd “da’s pas stoer”
– digitale ouderinformatie bestemd voor de schoolgids, website en nieuwsbrief
– basisabonnement op extranet en de digitale Pestvrij-meting voor drie schooljaren.
Het uitgangspunt is dat de materialen gedurende meerdere schooljaren gebruikt worden.
Op www.pestvrij.nl is een promotiefilmpje te zien waarin alle materialen getoond worden. Tevens kunt u op de website voorbeelden zien van de resultaten van de Pestvrij-meting.
Contactpersoon Stichting Pestvrij:
Susan Vergooszen – info@pestvrij.nl – 06-12 703 439
dit moet naar de troelstraschool in amsterdam
Beste Petra,
Geef aan deze school onze website door en geef hen de tip dat ze voor één groep van de school een gratis Pestvrij-meting kunnen doen.
Groetjes Susan
Sommige scholen hebben zelfs een speciale projectweek over pesten. Natuurlijk zijn dit goede initiatieven en deze moeten vooral blijven bestaan.
Maar tijdelijke initiatieven hebben een tijdelijk effect. Daarom is een structurele aanpak van groot belang.