Pesten.nl is het anti-pest portaal

marieke coaching, Mindfulness voor kinderen. (voorstellen)

Mindfulness voor kinderen.
Met de MindfulKids training leren kinderen hoe hun meest belangrijke instrument, namelijk hun aandacht, werkt. Door middel van aandachtsoefeningen ondervinden kinderen dat zij hun aandacht kunnen trainen. Hierdoor kunnen zij hun aandacht bewust(er) in het hier en nu gebruiken.

De training leert kinderen omgaan met de vele prikkels die op hen afkomen; prikkels uit hun omgeving en prikkels uit hun eigen lichaam en geest. Het werkzame middel hierbij is mindfulness. De aandachtsoefeningen worden veelal in stilte gedaan. De kinderen wordt gevraagd om tijdens deze stille momenten opmerkzaam te zijn voor de geluiden om hen heen, wat zij voelen in hun lichaam en of ze een emotie bij zichzelf herkennen.

MindfulKids levert een grote bijdrage aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Zij leren over compassie. Voor zichzelf en voor anderen. De jongens en meiden leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven veel aan hebben. Ze leren juist dát stukje zorg en aandacht voor zichzelf te hebben, waardoor ze beter in staat zijn om de grens aan te voelen tussen ‘druk zijn’ en je ‘druk maken’.

Hoe ziet het programma eruit?
De mindfulnesstraining is een kortdurende maar intensieve training.
De cursus bestaat uit twaalf lessen van ongeveer 30 tot 45 minuten.
Met twee lessen per week is de looptijd van de totale cursus zes weken.
De training is voor leerlingen van groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs (in overleg kan hiervan worden afgeweken).
Kinderen worden gestimuleerd om thuis te oefenen, maar dit is niet verplicht! Er is dus geen extra huiswerkbelasting.
Tijdens de mindfulness lessen worden er praktische oefeningen gedaan die aansluiten bij de leeftijdsgroep. De oefeningen zijn gericht op bewustwording en opmerkzaamheid en het schakelen van de aandacht op een vriendelijke, milde manier. Hierbij wordt gewerkt met bewustwording van:

• Adem
• Lichaam
• Opmerken van gedachten
• Opmerken van emoties
• Aandachtig luisteren
• Aandachtig bewegen
• Stil zijn

Mindfulness is een vaardigheid die kinderen gemakkelijker aanleren dan volwassenen. Patronen in voelen, denken en doen zijn immers nog niet zo diep ingesleten. In de mindfulness training leren kinderen dat een moment van bewustzijn je ruimte biedt, zelfs als je jezelf in de weg zit.

Wat is het resultaat?
De effecten van de mindfulness training zijn door de Universiteit van Amsterdam onderzocht in een pilot-onderzoek. Wat blijkt? Kinderen piekeren minder na de training. Zij zijn zich bewuster van hun emoties, ervaren meer geluksgevoelens en vinden het leven begrijpelijker, beter hanteerbaar en meer betekenisvol. Volgens de ouders zijn kinderen na de training minder angstig en laten zij positieve verbeteringen zien in hun gedrag. Bij kinderen die voor de training meer moeite hebben met inslapen en doorslapen wordt direct na de training een verbetering gevonden. Ook rapporteren ouders een afname in nachtmerries, wanneer kinderen hier voor de training last van hadden.

Over Marieke

Marieke Coaching is een initiatief van Marieke Lindsen.

Ik ben getrouwd, ben moeder van drie kinderen en woon in Nijmegen-Oost. Na ruim tien jaar als lerares in het basisonderwijs te hebben gewerkt, wilde ik mij ook op andere vlakken ontwikkelen. Ik volgde een coachingsopleiding en kwam vervolgens in aanraking met mindfulness.

Ik ging mij steeds verder verdiepen in ‘leven met aandacht’ en volgde een uitgebreide cursus. Ik was zo enthousiast, dat ik daarna de opleiding tot Trainer Mindfulkids en pubers heb gevolgd. Niet alleen volwassenen hebben immers veel baat bij mindfulness; juist voor kinderen is aandachttraining heel heilzaam. Én leuk!
Cliënten omschrijven mij als oprecht, liefdevol, spontaan en zorgzaam. Verder ben ik positief ingesteld en een echte doener/organisator. Bovendien houd ik erg van humor, ook tijdens coaching en trainingen!

meer info: www.mariekecoaching.nl

marieke 1 marieke 2

 


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk