Pesten.nl is het anti-pest portaal

Challenge Day werkt!

“Sorry dat ik je gepest heb, ik heb het niet zo bedoeld”, las een jongen voor aan de groep. Dit had hij op zijn briefje geschreven tijdens een oefening waarbij leerlingen op een papiertje iets moois voor een ander mochten schrijven. “Jij hebt het begrepen, denk ik dan”, zegt een volwassen begeleider na afloop van een Challenge Day.

Naar aanleiding van de KRO serie Over de Streep en alle (aan)vragen en enthousiaste reacties die de makers kregen, is in overleg met Challenge Day Amerika besloten om Challenge Day structureel bereikbaar te maken voor Nederlandse scholen. In 2011 werd daarom de stichting Challenge Day Nederland opgericht. Inmiddels zijn er op meer dan 85 scholen in Nederland, België, Zweden en Oeganda één of meerdere Challenge Days georganiseerd. Ook is er vorig jaar een pilot gedaan met de Amsterdamse politie top. Daarnaast zijn we bezig met initiatieven voor volwassenen en gemeenschappen als bijvoorbeeld sportclubs.

Challenge Day

Het concept Challenge Day bewijst al meer dan 25 jaar dat het een krachtig verschil kan maken in zowel het leven van jongeren als van volwassenen. Challenge Day probeert jongeren en volwassenen bewust te maken van de gevolgen van pesten. De sleutel van onze aanpak is dat we niet beginnen vanuit het startpunt: “Jij bent schuldig” of “We gaan jou disciplineren”. Het startpunt is dat we kijken naar wat we met zijn allen kunnen doen om het gezelliger en veiliger te maken. Wat is jouw rol in de groep? Hoe kun jij iemand worden die later herinnerd wordt als een held in plaats van iemand die anderen kwetst? Vanuit die visie die je jongeren – en ook volwassenen – geeft, laat je zien waartoe ze in positieve zin in staat zijn. Dat maakt dat er wonderlijke gebeuren en dat is de magie van Challenge Day.

Challenge Day heeft een grotere reikwijdte dan alleen pesten. Challenge Day brengt veranderingen in verschillende domeinen wat bijvoorbeeld bijdraagt aan een verbetering in het schoolklimaat. Ook het veiligheidsgevoel in en om de scholen en gemeenschappen, en problemen als uitsluiting, huiselijk geweld en discriminatie worden besproken en effectief tegengegaan. Challenge Day draagt bij aan de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling en verhoogt de kwaliteit van relaties met vrienden, familie en eventuele werkomgeving.

Samen met Amerikaans trainers die jarenlange ervaring hebben in het werken met dit concept verzorgen we een 6 uur durende workshop, waarin onderling bewustzijn wordt gecreëerd, meer respect ontstaat, vriendschappen worden beklonken of versterkt en ruzies worden bijgelegd. Tijdens de workshop gaan deelnemers aan de slag met aangeleerde gewoontes en vragen we alle deelnemers om voor één dag uit hun comfortzone van gewoontes te stappen. Ze krijgen de kans om zichzelf te uiten en kanten te delen die ze normaal gesproken verborgen houden. Door met elkaar te delen, ontstaat er een completer beeld over de ander en wat diegene heeft meegemaakt in zijn of haar leven. Het is een dag vol emotie, een dag vol activiteiten, en een dag waarin deelnemers de kans krijgen te ontdekken wie zij zelf en de andere deelnemers werkelijk zijn.

 

Contact

Wil je meer weten over Challenge Day of ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om een Challenge Day bij jou op school, in jouw gemeenschap of in jouw organisatie te organiseren? Bezoek onze website www.challengedaynederland.nl of neem contact op via info@challengedaynederland.nl of bel ons kantoor 020 – 636 56 86.

 

challenge


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk