Pesten.nl is het anti-pest portaal

Nooit ben ik uitgenodigd geweest voor een verjaardagsfeest, nooit mocht ik met de jarige de klassen rond, nooit wilde iemand met mij spelen…

Het begon toen ik op 7 jarige leeftijd van Gelderland naar Drenthe verhuisde, inmiddels 12 jaar geleden. We zijn in een dorpje gaan wonen waar iedereen elkaar kent vanaf de peuterspeelzaal. Toen ik nieuw op school kwam zat ik in groep 3, een groep met zo`n 12 kinderen.

Omdat iedereen elkaar al zo lang kent, was het voor mij erg lastig om er tussen te komen. Toen ik diezelfde middag met iemand bij mij thuis ging spelen hadden we het super leuk. De volgende dag kwam dat meisje op school dat het bij mij thuis een enorme troep was (we hadden tenslotte nog weinig uitgepakt).

Hiermee is alles begonnen. Mijn pennen werden verstopt, ik werd kwaad aan gekeken door een jongen die tot ik daar op school kwam de oudste was. Die plaats heb ik dus ingenomen. Zo ging het een paar jaar door. Op een gegeven moment in groep 6 werden de pesterijen erger.

Ik werd op straat uitgescholden en later werd het ook fysiek. Dit werd gedaan door een meisje bij mij uit de klas en haar oudere nichten die toen op visite waren. Het duurde maar en het duurde maar. Tot groep 8. Toen de herfstvakantie voorbij was, kwam er een meisje naar mij toe met een enveloppe. Hierin zat een briefje en een tekening met een excuus. Hierna kwamen nog meer klasgenootjes met een enveloppe.

Toen was het klaar, tot februari, de maand van de cito eind toets. ik had altijd al wel hoge cijfers en had een grote woordenschat. Toen de uitslag van de cito toets kwam bleek ik de hoogste score te hebben: 547, vwo advies. Het praten ging weer verder…Nooit ben ik uitgenodigd geweest voor een verjaardagsfeest, nooit mocht ik met de jarige de klassen rond, nooit wilde iemand met mij spelen…

Het ergste was, ik had zelf helemaal niet door dat dit pesten was. Daarom vond ik het vrij normaal worden en heb ik nooit iets tegen iemand gezegd, althans, ik heb vaak gezegd dat ik geplaagd werd…Goed, in de brugklas. Ik ben uiteindelijk naar Havo gegaan. Ook hier werd ik al vrij snel gepest. Ik was lelijk, had lelijke tanden, mijn haar zat nooit goed, mijn kleren waren lelijk, en zo nog wat dingen.

Het ging maar door en door en door. Maarja, ik vond dit normaal en ervaarde het niet als pesten. Mijn resultaten leidden er wel zwaar onder. Als ik te hoog haalde was ik de nerd, als ik te laag haalde was ik dom. Uiteindelijk stroomde ik in klas 2 af naar vmbo-tl. Dit was voor mij een zware domper. Natuurlijk werd ik ook hier gepest. Ditmaal ook omdat ik van Havo kwam en ik daardoor arrogant was, zeiden ze…

Na 2 jaar heb ik examen gedaan en ben ik met hakken over de sloot geslaagd. Ik wilde niet de beste zijn dus heb ik niet geleerd voor de examens. Nu doe ik MBO sport en bewegen niveau 3/4. Ik zit nu in het derde jaar. De afgelopen jaren is het pesten minder geworden. Het gebeurde nog wel, maar ik had meer stage dan dat ik op school zat. In het eerste jaar zat ik in een klas met leerlingen die de opleiding maar een pret opleiding vonden. Ik ging er vol tegenaan en was al snel een uitblinker.

Dit vonden de meesten maar niks. Ik ben toen naar een serieuze de klas gegaan. Op stage ging het ook niet goed. Ik ben in het eerste jaar van mijn stage getrapt omdat ze dachten dat ik er maar een zooitje van maakte. Er ging namelijk eventjes iets mis. Natuurlijk lag de fout ook bij mij, maar als ik iets meer informatie had gekregen was het goed gegaan. Vorig jaar ben ik ook van mijn stage gekicked. Hier vonden ze dat ik te weinig initiatief nam en ik meer moest vragen. Ook heb ik toen maar een faalangst training gedaan omdat ik dacht dat het hier aan lag. Niet dus, nouja gedeeltelijk.

Nu is het zo ver dat ik eigenlijk geen stage meer durf te lopen en dat mijn school dus mijn stage uitzoekt, iets wat ik eigenlijk zelf moet doen, en ik de vraag krijg of ik wel op de opleiding thuis hoor…Nu heb ik opgezocht wat de consequenties zijn voor de gepeste leerling. Nu krijg ik pas door wat ik heb moeten doorstaan. Zelf heb ik niet het idee dat ik psychische schade heb geleden, maar als ik alles naast elkaar leg kom ik tot de conclusie dat ik wel degelijk schade heb geleden. Minderwaardigheidscomplex, faalangst, noem maar op… Wat moet ik ermee doen? De pesters zullen nooit gestraft worden en ik ben bang dat ik altijd de gepeste zal blijven, ook wanneer ik eenmaal mijn diploma heb en aan het werk kan…


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk