Pesten.nl is het anti-pest portaal

Mijn vader wordt getreiterd op het werk.

Eindelijk, ik heb vandaag weer 15 minuten individuele aandacht van mijn vader! Helaas zegt hij dat hij niet lekker in zijn vel zit en niet goed slaapt. Ik vraag aan hem wat hiervan de oorzaak is. Hij vertelt dat hij getreiterd wordt op zijn werk. Ik schrik hier erg van. Ik weet dat hij vaker vervelende opmerkingen naar zijn hoofd krijgt van collega`s, maar dat hij hier zo aan kapot gaat doet me pijn.

Eenmaal in gesprek met mijn vader zegt hij dat ze hem uitmaken voor dombo, lompe (omdat hij vroeger op een lomschool heeft gezeten). Hij vertelt dat die negatieve opmerkingen hem onzeker maken, waardoor hij slechter gaat presteren en zelf gaat denken dat hij dom is. Hij is de gehele dag bezig om pienter over te komen. Dit kost natuurlijk erg veel energie.

Die constante alertheid breekt op. Al na een paar vervelende dagen kunnen slachtoffers last krijgen van hoofdpijn, gespannenheid en slaapproblemen. Op de langere termijn kunnen deze gevolgen blijvend zijn, ook als het pesten afgelopen is.

22 procent van de slachtoffers is door treiterij een tijd ziek geweest, staat in het onderzoek van Sociale Zaken. Soms leidt het zelfs tot arbeidsongeschiktheid, (intermediair, 2013) Het is dus niet alleen voor mijn vader erg vervelend, maar het gedrag van zijn collega`s kan flinke gevolgen krijgen.

Als mijn vader s`avonds in bed ligt denkt hij veel na over zijn werk. Hij vertelt soms een heldere dag te hebben, als hij zo`n dag heeft gehad kan hij wel goed slapen. Hij denkt zelf dat hij overspannen wordt. Hij gebruikt slaapmedicatie op het moment. Ik vertel mijn vader dat mensen zich gaan gedragen naar hoe ze behandeld worden. Mijn vader werkt gemiddeld 44 uur per week. Als hij die uren constant te horen krijgt dat hij dom is en niets kan gaat hij dit geloven. Mijn vader is al zover dat hij inderdaad gelooft dat hij dom is, dat hij zichzelf afvraagt wat hij wel kan, wat zijn kwaliteiten zijn.

Ik vertel hem dat hij erg creatief is. Dat mensen vaak bij hem komen voor tips over een aanbouw of dergelijke. Daarbij heeft hij nog veel meer eigenschappen natuurlijk, achteraf had ik die allemaal op willen noemen. Ik vind het schandalig dat volwassen mensen geen respect voor elkaar op kunnen brengen en zich niet kunnen inleven in anderen. Ik vroeg hem of hij weleens tegen iemand heeft gezegd: “Ik vind het vervelend dat je mij zo behandeld, het doet me pijn, ik wil dat je ermee stop”

Hij geeft toe dit een keer tegen een goede collega te hebben verteld. Het ging toen om de opmerking; lompe, de collega kon hem begrijpen en hield hiermee op. Mijn vader geeft aan dat de maat bijna vol zit, dat hij alle gevoelens in zichzelf opkropt. “De bom zal barsten, als hij dat zegt denk ik bij mijzelf: dat is maar beter ook. (Pap, kom eens voor jezelf op!) Sinds de wijziging van de Arbowet in 1994 is het voor werkgevers overigens al verplicht hun werknemers te beschermen tegen vervelende omstandigheden op het werk, zoals seksuele intimidatie, agressie en pesten, (intermediair, 2013).

Om onder andere deze reden vind ik dat er wat moet gebeuren aan het pestgedrag van de werknemers. Als mijn vader positieve kritiek krijgt of complimenten zal hij meer plezier krijgen in zijn werk, geen last meer hebben van slapeloosheid, geen last meer hebben van spanningen, een beter zelfbeeld krijgen, respect terug krijgen voor zichzelf en beter presteren.

 

mijnverhaal


5 Reacties
 1. er zijn zoveel mensen die gepest worden.uit eindelijkhebben ze alleen zich zelf ermee.diegene die pesten zijn jaloers.en zijn niet tevreden met zich zelf.in feite zijn ze zieliger dan wanneer ze iemand pesten

 2. ik ben het helemaal met je eens pesten is echt sneu en je hebt alleen jezelf er mee het moet stoppen

 3. Wat vreselijk voor je vader, vaak als je op je werk in zo’n situatie zit is het moeilijk om er weer uit te komen. Bij de collega’s zit het pest gedrag ook diep. Erover praten met de pestende collega’s kan helpen maar is niet makkelijk.Dan zou je misschien de baas erbij moeten halen. Of een assertiviteit training.Vaak als jezelf assertiever wordt wordt het pesten minder.De pesters zoeken een gewillig slachtoffer die zwakker is als henzelf en het zich heel erg aantrekt. Helaas kun je niet verwachten dat mensen niet meer pesten dat zit diep in de mens.

 4. Hier een reactie op de verhelderende brief.

  Allereerst wil ik jou, als schrijver/schrijfster van de brief bedanken voor je openheid naar ons toe. Niet iedereen is in staat om dit te doen. Chapeau!
  Ik hoop dat het inmiddels beter met je vader gaat. Ik zou tegen je vader willen zeggen, dat hij te allen tijde dichtbij zichzelf moet blijven. Natuurlijk mag hij assertiever worden, maar laat hij zichzelf niet verliezen in onbeduidende zaken.Je schrijft dat je vader over kwaliteiten beschikt, laat hij deze gebruiken.
  Het leven hier op aarde is te kort om niet jezelf te kunnen en mogen zijn.
  Ik wens jou en je vader een mooi en krachtig leven toe. Het gaat jullie goed!

 5. Graag antwoord ik op je open brief, bedankt dat je dit wil delen,
  Ik ben ook veel gepest op het werk, soms nog wel.
  Het is belangrijk dat je vader niet bij de pakken neer gaat zitten, gelukkig heeft hij het verhaal aan jou verteld, het is altijd goed om er over te praten met mensen die je kunt vertrouwen, dat lucht al enorm op. Ik ben toen de pesterijen heel erg werden met knikkende knieën naar mijn leidinggevende gestapt en mijn verhaal gedaan. Het bedrijf waar ik voor werkt heeft een pestprotocol. Ze hebben de groepen aangesproken op het gedrag en gezegd dat er een werknemer is die iedere ochtend met pijn in zijn buik naar het werk komt. je zou denken dat het afdoende moet zijn, niets is minder waar, het werd erger. Ik heb daarop via personeelszaken met een vertrouwenspersoon gesproken, Die wilde niets liever dan de betreffende personen keihard aanpakken.Ik werd op dat moment bedreigd, er was iemand die had gezegd dat als ik meer aan de grote klok gaat hangen, er dan weleens vervelende dingen konden gebeuren. Ik durfde dus geen namen aan het vertrouwenspersoon te geven ik was bang, Het vertrouwenspersoon zij dat hij dan verder niets meer voor me kon doen en ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond. Terug bij af. Ik ben in mezelf blijven geloven. Door ziekte verzuim en gesprek met de arbo arts heb ik van het bedrijf 1 op 1 Coaching gekregen een jaar lang, in het begin om de 14 dagen daarna langzaam afgebouwd, zelf heb ik contact gezocht met een homeopaat, daar heb ik heel goede medicijnen van gehad om beter te slapen. dat heeft wel wat geld gekost maar ik was er enorm mee geholpen de ziektekosten verzekering vergoed een gedeelte hier van. Ik ben aan Yoga gaan doen, door goed met de ademhaling te leren om gaan ben ik veel rustiger geworden en in staat gebleken om het pesten te relativeren. Nu wordt ik nog wel gepest maar ik ben beter in staat om meer voor mezelf op te komen en gelijk ook doen alsof de pesters er niet zijn. ik heb enorm veel energie uit de yoga gehaald om door te gaan. Hiermee denk ik dat de gepeste personen niet passief moeten blijven toezien, maar zelf actie moeten ondernemen om je er tegen te bewapenen. Wat het ook is zoek iets waar je positieve energie uit kunt halen.

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

 • anetwerk