Pesten.nl is het anti-pest portaal

ingezonden brief

reactie op “hij werd een doodbange jongen”

http://www.pesten.nl/blog/ingezonden-brieven/hij-werd-een-doodsbange-jongen/

Dit verhaal raakt me diep en grijpt me aan. 

Hoe kan het toch dat we de oorzaak van pesten aan kinderen toeschrijven, waar dan ook? Blijkbaar is er een bepaalde mores dat toestaat dat kinderen mogen worden gepest omdat ze anders zijn???  Dat is toch de wereld op zijn kop! Iedereen is uniek, en Nick dus ook. Mijn zoon heeft ook PDD-NOS en ik voel met je mee. Ook hij is gepest op de lagere school en voortgezet onderwijs. Maar daar is toch geen enkele rechtvaardiging voor te geven?

Wat er ook in dit verhaal niet gebeurt is dat de volwassenen hun verantwoordelijkheid nemen. Die leraar hoort er inderdaad voor te staan dat ook Nick in staat is om te leren op school. En wat is daarvoor nodig? Een veilige omgeving waarin hij gewoon zichzelf kan zijn. Dat kunnen kinderen onderling niet voor elkaar krijgen. Dat moeten wij de volwassenen voor hen regelen. En dan zul je ervan opkijken wat Nick allemaal voor kwaliteiten heeft, want die heeft hij, dat is zeker!

Er is een manier om pesten op te lossen. Daar zet ik mij ook dagelijks voor in. Het uitgangspunt daarbij is dat kinderen pesten omdat ze zich onveilig voelen en het onderling moeten uitzoeken. En vooral ook omdat de gelegenheid ertoe bestaat in de vele vrije momenten die er zijn op school. Maar het kind wordt niet verweten dat het pest, het is immers aan het overleven, net als Nick, maar dan aan de andere kant van de pikorde die er is. Als we het dan veilig maken op school zie je het hele pestfenomeen inzakken als een kaartenhuis. Ook de pesters vinden het over het algemeen leuker om niet te pesten. En als ze de kans krijgen om ermee te stoppen, om er eervol uit te stappen, doen ze dat.

Maar het gaat niet vanzelf. Je moet het wel gaan doen en ook durven, maar het kan echt! Ook in Dordrecht zijn scholen waar deze aanpak is ingevoerd met groot succes. Een idee om daar eens te gaan kijken? Als je meer wilt weten, laat maar horen.

Ik wens je veel sterkte en leef intens met je mee. Je verhaal motiveert mij nog meer om door te gaan met wat ik doe. Als ik maar één kind als Nick, deze pijn kan onthouden dan is het al de moeite die ik doe al waard geweest. En dat resultaat is al bereikt, maar ik ga door. Bedankt!


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk