Pesten.nl is het anti-pest portaal

Ik was een pestkop.

Ik vind het merkwaardig dat bij het onderwerp pesten wel de slachtoffers maar nooit de pestkoppen in beeld komen. Kinderen die pesten zullen daar niet mee in de media willen komen, terwijl dat voor ex-pesters geen probleem hoeft te zijn. Mijn jeugd ligt nu zo’n 60 jaar achter mij en ik kan op afstand kijken naar wat ik vroeger op het gebied van pesten uitgespookt heb. Wellicht is mijn informatie nuttig.

Ik was een individueel opererende treiterkop die z’n drie jaar jongere broertje flink pestte. Terwijl ik ook in het zwembad – waar ik bijna dagelijks was – andere kinderen het leven zuur maakte. Dat kon ik ongestraft doen omdat ik veel sneller zwom dan de meeste van mijn leeftijdsgenoten.

Had ik een kind onder water geduwd of op andere wijze te grazen genomen, dan kon mijn slachtoffer mij niet te pakken krijgen om iets terug te doen. Tot er een zo slim was om niet vruchteloos achter mij aan te zwemmen maar mij op de kant, achter het trappetje, op te wachten. Toen ik mijn hoofd boven de rand van het bassin uitstak haalde hij met een enorme stoot uit. Keihard en recht op een van mijn ogen, dat daarna een paar dagen flink blauw zag.

‘Prima,het werd tijd dat dat gebeurde’, lachte de badmeester bij wie ik mij beklaagde over het gewelddadige optreden van die jongen. Hij had mij al lang met mijn gepest bezig gezien en vond dat dat blauwe oog mijn verdiende loon was. Waarom pestte ik mijn broertje en die kinderen in het zwembad, vraag ik mij nu wel eens af. Ik denk dat het met mijn thuissituatie te maken had. Onze ouders hadden de zaak aan huis en beschikten door hun drukke werkzaamheden over te weinig tijd om voldoende aandacht aan hun kinderen te geven.

Het zwembad vlak om de hoek kwam hen goed uit, daar konden ze ons zo vaak als het kon heen sturen. Bovendien was mijn broertje het lievelingetje van mijn moeder en kwam ik bij haar op de tweede plaats; zo heb ik het tenminste gevoeld.

Mijn gepest was dus een vorm van compensatiegedrag. Enerzijds een schreeuw om aandacht en anderzijds een uiting van woede.  Zelf ben ik nooit gepest. Heel merkwaardig, want ik was een flinke stotteraar. Kinderen met een spraakgebrek zijn vaak het mikpunt van spot en pesterij, maar mij is dat altijd bespaard gebleven. Ik heb daar geen echte verklaring voor. Misschien vonden ze mij wel leuk omdat ik graag de clown uithing en de boel aan het lachen wist te krijgen.

Opmerkelijk is dat wanneer ik een grap uithaalde of een mopje vertelde ik niet stotterde. ik besef terdege dat kinderen die afschuwelijk gepest worden bijna altijd het slachtoffer van een groep pesters zijn. Daar heb ik nooit aan meegedaan en kan ik dus uit eigen ervaring niets over vertellen. Maar misschien zijn er ex-treiterkoppen die wel met anderen samen opereerden en daar jaren later over willen/kunnen praten. Kan leerzaam zijn.

Hartelijke groeten,Ger B.,Purmerend

mijnverhaal


Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk