Pesten.nl is het anti-pest portaal

“Ik was een makkelijk doelwit”

Ik werd gepest van groep 3 tot groep 7, ik dacht altijd dat ik dat verleden redelijk achter me gelaten had. Totdat ik vorig jaar wilde beginnen met de Pabo. De onzekerheid die ik van toen had, daar had ik nu last van terwijl ik voor de klas stond les te geven. Eerst wist ik niet goed waar die onzekerheid vandaan kwam, totdat ik dat verleden weer terug haalde, wat ik zover had weggestopt, omdat ik er maar niet aan herinnert wilde worden.

Vroeger ging ik namelijk elke dag met buikpijn naar school en durfde niet zo goed. Ik weet niet waarom ze pesten, waarschijnlijk omdat ik een makkelijk doelwit was en nooit zo vaak wat terug zei, daar was ik te bang voor. In groep 4 kregen we er een jongen bij in de klas, die werd uiteindelijk ook gepest samen met mij. Ergens was daar ook opluchting hoe gemeen het ook is, want je was niet meer de enige je werd samen gepest.

Ik herinner me nog een aantal gebeurtenissen van toen die de meeste indruk hebben achtergelaten. Sinds afgelopen jaar heb ik EMDR gehad, dat is een soort therapie dat wanneer je de gebeurtenissen ziet je er uiteindelijk geen gevoel meer bij hebt. Dit heeft bij mij in zekere zin geholpen ik ben nu stukken zekerde van mezelf, maar ik merkte ook dat dat pesten mij beschermd had, ik trok me niet meer zoveel aan van ander en was niet snel bang van wat andere dachten.

Nu ben ik daar weer iets meer bang voor geworden, maar zeker ben ik stukken zekerder van mezelf en weet ik dat ik er zijn mag! Zoals iedereen, want iedereen mag er zijn!

Ik ben jammer genoeg wel gestopt met de pabo, omdat ik het gewoon niet meer leuk vond. Dit jaar wil ik een nieuw begin maken op de opleiding SPH! Ik hoop dat ik het pest verleden gewoon achter me kan laten en in mezelf ga geloven! zoals iedereen zou moeten, want je mag er zijn, dat is iets wat je niet moet vergeten!


2 Reacties
 1. Ik herken het stukje over die nieuwe leerling.
  Toen ik als kind naar een nieuwe stad verhuisde kwam ik in groep 6 bij een jongen terecht die naar mijn mening psychopathie heeft (wist ik toen natuurlijk niks van, en helaas de leraren ook niet). Ik werd vanaf dag 1 gepest door hem, inclusief fysieke mishandeling. Maar toen ik merkte dat ik niet zijn enige doelwit was, maar meerdere kinderen, voelde ik me ook een stuk opgeluchter. Het gaf me zelfs fijne gevoelens om een keer iemand anders gepest te zien worden, hoe raar dat ook mag klinken.

  Ik denk dat pesten een zeer grote invloed heeft op hoe je later zelf omgaat met mensen, want zoals je zelf zegt ben je minder om andermans gedachten gaan denken. Dat lijkt mij ook een gevolg van het pesten, want ik heb juist het tegenovergestelde. Ik probeer mensen meer te ‘pleasen’ om de sfeer altijd goed proberen te houden (das uiteindlijk ook niet goed!).
  Pesten heeft naar mijn mening weinig positieve gevolgen, en is een probleem wat preventief aangepakt moet worden.
  Kinderen moeten vrij kunnen leven, maar wel beschermd worden tegen dingen die hun toekomst negatief beinvloeden.

  Als psycholoog in spé wil ik je het advies geven dat het nooit te laat is (en ook niet raar) om met een deskundige te praten!
  Ik wens je in ieder geval heel veel succes met je nieuwe opleiding 🙂

 2. Ik heb ook EMDR behandelingen vanwege een man die tegen mijn moeder heeft gezegd dat hij haar zou vermoorden maar ik heb echt diepe respect voor je!

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

 • anetwerk