Pesten.nl is het anti-pest portaal

Ik vond geslagen en mishandeld worden rot, maar genegeerd worden vond ik nog erger dan die blauwe plekken.

Hallo allemaal. Ik wil mijn verhaal vertellen over pesten. Nu gebeurd het maar toen ik zelf nog kind was ook al. Ik ben nu 47 jaar oud. Dus mijn jeugd is best al een hele tijd geleden.

Voor alle jongere mensen die dit verhaal lezen, ik wil mijn verhaal hier doen om jullie te vertellen dat dit te overleven is en zelfs nog leven kan worden. Ik wil jullie vertellen om hoop te houden en vooral je zelfvertrouwen te behouden. Wat ze ook zeggen, hou jezelf in ere en zie dat het niet aan jou ligt dat je gepest wordt maar dat het eigenlijk bijna altijd meer zegt over degene die je pest dan over jezelf.

Ik ben als kind iedere dag gepest. Vanaf de kleuterschool (groep 1) tot aan mijn beroepsopleiding als verpleegkundige aan toe. Ik had soms wel een vriendinnetje. Vaak ook een meisje dat gepest werd, net als ik. Maar meestal zat ik alleen. Op de lagere school werd ik achterna gezeten, geslagen, geschopt, uitgelachen en ik moest altijd snel naar huis rennen omdat ik als de dood was dat ze mij te pakken zouden krijgen en weer in de brandnetels zouden gooien of in prikkeldraad.

Op de middelbare school zat ik meestal alleen. Dat wil zeggen, in de buurt van de conciërge, want dan had ik het gevoel dat er iemand op mij let en ik minder snel gepakt werd. Vaak moest ik lopen naar huis omdat mijn fietssleuteltje werd weggepakt. Ik deed voor veel klasgenoten het huiswerk onder bedreiging dat ze mij anders in elkaar zouden slaan. Ik werd vooral gepest omdat ik slim, gevoelig en een beetje anders was.

Als ik naar het zwembad ging was ik altijd bang. Dit omdat een aantal meiden mij bijna verdronken hebben toen ik 13 was. Ik heb toen ook een bijna dood ervaring gehad. Ik heb het maar net aan overleefd. Daarnaast had ik het thuis en buiten de school om ook helemaal niet goed. Ik werd mishandeld, niet gezien, misbruikt en genegeerd. Ik vond geslagen en mishandeld worden rot, maar weet je dat ik genegeerd worden nog erger vond dan die blauwe plekken.

Ik was bang als ik thuis was en had het daar niet goed. Ik had het op straat niet goed en werd mishandeld en ook op school. Eigenlijk had ik helemaal geen plek als kind waar ik me goed voelde. Toen ik elf jaar oud was liep ik als langs de weg dat ik dood wilde.

Toen ik achttien was ben ik weggelopen van huis. Door mijn jeugd heb ik een zwaar leven achter de rug. En pesten heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Ik heb lang in therapie gezeten en ik die tijd ontzettend veel geleerd en ook een plek kunnen geven. Vanuit die ervaring wil ik jullie een aantal dingen vertellen die jullie misschien ook wel verder kunnen helpen. Vooral degenen die nu nog gepest worden en die nog lijden onder de gevolgen van het pesten. Want dat is niet niks.

De gevolgen kunnen levenslang zijn. Maar aan de andere kant, hoeft het niet. En waarom ik dit zeg wil ik je hier vertellen. Niets gebeurd voor niets in het leven. Kijk eens om je heen naar de mensen die gepest worden of gepest zijn als kind. Wat valt je op. Meestal zij het hele lieve gevoelige kinderen en mensen. Mensen die veel meer waarnemen en zien in de wereld dan een gemiddeld kind.

Jij bent niet slecht. Integendeel. Jij bent juist mooi. En kinderen zien dit en weten hier geen raad mee. Ze snappen je niet omdat ze op een heel ander pad zitten dan jij. Jij ziet veel en hoort veel en kan veel situaties doorzien en snappen. Jij bent hooggevoelig en wellicht juist erg slim. Pesten gebeurd vaak uit jaloezie, afgunst en machteloosheid. Vaak weten pesters niet wat ze met je aan moeten of zijn jaloers op je. Verwacht niet dat ze dit zomaar toegeven. Maar vraag het je ouders. Die snappen wel wat ik bedoel.

Belangrijk om te weten is dat je dus niet stom bent. Ook niet lelijk. Want schoonheid zit zeker niet in je lichaam alleen. De mooiste schoonheid is de uitstraling. Wat straal je uit de wereld in. Ben jij net als velen die ook gevoelig zijn ook een kind dat de wereld eigenlijk mooier wil maken? Dan ben je niet alleen. Zie dat je mooi bent en dat je zelfvertrouwen mag behouden. Blijf geloven in jezelf en zie dat zij nog veel moeten leren. Ze bewandelen een ander pad dan jij. Jij bent op een pad waarin je je zelfvertrouwen op moet gaan werken en jij kan de wereld veel geven juist door wie je bent. En hoe dieper je bent gegaan, des te hoger kom je later.

Dus ben je heel erg gepest en mishandeld, dan kom je hoger dan de gemiddelde en kan je veel betekenen voor de medemens. Blijf geloven in jezelf en de toekomst. Heb je er last van dat je gepest bent, ga gerust in therapie. Dat kan je enorm helpen. Je zal moeten zien dat het je overkomen is en zien dat jij het bent die dit is gebeurd. Ook zien dat het je pijn heeft gedaan en hoeveel. Dus klets er niet meteen overheen maar zie het eerst goed. Daarna kan je het een plekje geven.

Maar doe dit niet in de bewuste rugtas die je voller en voller gooit, waardoor je instort. Doe dit in je tas met rijkdom en ervaring waaruit je kan putten. En vertel andere mensen die ook gepest zijn en er nog gebukt onder gaan dat ze er mogen zijn en mooi zijn. Gebruik je ervaring als iets goeds.  Verwacht niet dat je dit in een week kan. Soms gaan er vele jaren overheen. Vooral als pesten niet het enige is dat je is overkomen. Maar als je in staat bent het een plekje te geven in je tas vol rijkdom en ervaring dan kan je het met trots dragen als een school voor anderen.

En dan kan je leven. Met trots, schouders recht en een glimlach. Want jij hebt dit toch maar mooi gedaan en overleefd. En jij bent hier boven gaan staan. Jij bent de absolute winnaar in het leven. Onthoud, er is geen trauma in de wereld die je niet kan overwinnen. Niets gebeurd voor niets. Jij komt er sterk en krachtiger uit dan ooit. Jij gaat dit winnen. Hou van jezelf en blijf geloven in het goede. Weet dat jij een prachtig mens bent en een heel mooi en waardevol kind.

mijn verhaal


2 Reacties
  1. Wauw…
    Heb er geen andeer woorden voor..
    Echt een waardevol en pakkend advies…
    Nogmaals, wauw

  2. Wat mooi, nog ff mijn tranen drogen. Je hebt heel veel moeten doorstaan, maar blijft een mooi mens. Je maag er zijn. Zelf ben niet als kind gepest maar wel als volwassen en altijd door beste vriendinnen. Tot voor kort geleden ook. Heb me altijd afgevraagd waarom, nu is mijn conclusie dat dat uit jaloezie komt. Ik ben rustig, behulpzaam, vrolijk, met hart op de goede plek. Dat straal ik ook uit. Enfin lijk een beetje op je. Ik heb altijd in mezelf gelooft in wat ik doe en mezelf gebleven, maar op het moment dat iemand in mijn eigen omgeving begint te pesten, voel ik me down. Inmiddels heb ik afstand van veel mensen genomen. Ik heb veel steun aan jouw mooi verhaal. Top

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk