Pesten.nl is het anti-pest portaal

De hel van mijn leven op de basisschool

Het begon in het midden van groep 3 van de basisschool, ik was blijven zitten nadat mijn cijfers niet goed genoeg waren. Alles was nu makkelijk om te doen totdat er een nieuwe jongen in de klas kwam. Ik mocht hem gelijk niet, kon er niet mee overweg, we botsen nogal veel. Later dat jaar hing voornamelijk de hele groep achter hem, kreeg toch het gevoel dat je er net niet helemaal tussen hoort.

Mijn klasgenoten begonnen mij bijnamen te geven, aan het begin had ik er weinig problemen mee maar later werden de namen toch erger, irritanter en moeilijk onuitstaanbaar. Ik werd er kwaad om en zo begon het. Vanaf groep 3 tot aan groep 8 ben ik gepest, het ene schooljaar erger dan de voorgaande. Ik had elke dag wel ruzie, pauzes, in de les altijd ruzie, Waarom? niemand wist het. Ik werd zelfs voor gek verklaard door een van de leraren. (dat was rond groep 4 / 5) Ik had opeens de hele klas tegen me. Later voelde het als of de hele school tegen me was. Elke keer wanneer ik ruzie had haalden ze mij naar de kant, ze beschermden de pesters. Maar ik? Ja ik werd keihard aangepakt, nablijven 1 uurtje soms 2 of 3 of erger 4 uur lang nablijven waarom? Ik werd gepest en ik werd boos op de pestkoppen. logisch toch? destijds wist ik niet beter. Ik noem het: “De hel van mijn leven”

In het laatste jaar van de basisschool zat ik er helemaal doorheen. Ik wilde van mijn leven af, weg met dit leven, het had geen zin meer om zo door te leven of wel? rond die tijd was ik 9 of 10 jaar. best jong om te weten dat je toen met je leven wilde stoppen. Het was gewoon ondragelijk. Maar ik wist het uit te houden tot het einde van het schooljaar. MBO. Nou daar waren we dan, nieuwe school, nieuwe klas alleen een probleem, 1 van de pestkoppen van de basisschool zat in dezelfde klas als ik. en zo begon het hele riedeltje van voor af aan weer opnieuw.

Aan het begin van het eerste jaar kon ik nog aardig opschieten met mijn klas maar na een paar maanden kreeg ik lucht van wat er gaande was. roddels gingen rond over mij, mijn wachtwoorden die ik had voor een spelletje (runescape) waren bekent geworden, binnen de kortste keren kwamen deze roddels ook weer bij mij terecht. Helaas, kon niet waar zijn. ach het was maar een spelletje (toch?). Later binnen een paar weken kreeg ik weer bijnamen naar mij toe gegooid. “Oh daar heb je graftak weer” werd er telkens gezegd, waarom graftak: Ik zag er destijds onverzorgd uit, kwam van een hoek ergens ver weg en paste niet tussen de rest, een buitenbeentje.

Later dat schooljaar werd het probleem alleen maar erger. Mijn cijfers gingen omlaag wilde niet meer naar school en moest ik naar school dan bleef ik gewoon weg van school totdat de dag voorbij was. was bang, bang dat ze weer zouden gaan pesten en treiteren. Hier kreeg de school en mijn ouders natuurlijk lucht van. Werd elke dag met de auto naar school gebracht en ook weer opgehaald. School ging ook meer op mij letten en ja toen, toen pas kregen ze door dat er wat mis was, maar tevergeefs. Mijn beslissing stond vast, zo snel mogelijk weg van die school, weg uit die klas. Nooit meer terug komen. Aan het einde van het schooljaar ben ik geswitched van school. Dacht: eindelijk af van het gezeur, gepest en getreiter. Maar dan zie je natuurlijk: je komt je andere oude pestkoppen tegen. Maar nu had ik geluk, nieuwe klas en geen oude bekenden naja geen oude pestkoppen meer. Maar toch ging het weer fout. Hoe kon dat gebeuren. 2 klasgenoten van mij waren bevriend met 1 van de oud pestkoppen. 1 jaartje langer door de hel moeten kruipen totdat het allemaal weer langzaam weer wat beter werd.

Heb VMBO achter gelaten nadat ik na 2 jaar weinig gezeur aan mijn kop had. Voelde toch wel fijner maar wel met pijn, pijn van de verse wonden van de afgelopen jaren. MBO. Ik ging naar een nieuwe school, weer nieuwe klas en andere klasgenoten. toch wel spannend en beangstigend, zou er weer zo’n periode aan komen van dat ik gepest word. Ik was heel bang. en in deze klas vertrouwde ik helemaal niemand. Hier ook waar ik al bang voor was. Begon het dan toch opnieuw? Ik werd buitengesloten nadat iemand over mij iets had gezegd. In de eerste week van het nieuwe schooljaar was het alweer mis. maar geluk bij een ongeluk. We hadden een whats-app groep, eentje met de hele klas. Ik werd hier uitgegooid. even later hadden de pesters die mij telkens moesten hebben geen doelwit meer, Ik begon ze te negeren. Ze vonden een ander persoon wie later ook de pesters begon te negeren. Hij kwam bij mij. en even later hadden we een groepje gevormd met de halve klas. Omdat onze klas best groot was werd de klas door de school opgesplitst en doordat wij al een groepje waren begonnen werd dit mijn klas.

het pesten was over. geen trammelant meer en boven alles, Ik begon me beter te voelen. nog steeds onzeker met weinig tot geen vertrouwen meer maar voelde me toch echt beter. NU. Ik zit nu ondertussen weer op een andere school. Gewisseld van opleiding gewoon omdat ik de opleiding niet meer leuk vond. Het vak interesseerde me niet meer. Maar ook hier weer. spannend zo’n nieuwe klas. maar eens moet je geluk hebben toch? Nu heb ik veel geluk heb een goede klas gehad voor een half jaar. Geen problemen meer. een klas waar ik snel vrienden vond. Een klas waarmee ik kon opschieten. Maar helaas Nu ik 19 ben voel ik nog steeds de wonden binnen in mij. pijn doet het. Nu ik die documentaires zie over pesten en allemaal dingen tegen pesten, Eindelijk, Eindelijk komt er een einde aan die taboe Altans dat hoop ik toch voor iedereen die gepest wordt.

Mijn leven komt nu wel weer op zijn pootjes terecht, maar het verleden heeft diepe, hele diepe wonden achter zich gelaten. Deze wonden doen pijn. Helaas heb ik er iets aan over gehouden, misschien niet zo slecht maar op den duur begint het toch heel lastig te worden. Ik heb een verslaving voor gamen er aan over gehouden. Nu bijna zo erg dat ik niet zonder kan, Ik kan het niet los laten. Het is een deel van mijn leven, zonder dit ben ik niks. Als ik die computer niet had dan was mijn leven ook nooit zo geweest, Als of die computer een deel van me is. Ik game niet meer voor de agressie weg te knallen maar nu meer omdat ik niet zonder kan, die fun, Ik kan het niet missen. Ik heb meer vrienden online dan dat ik in het echte leven heb en elke keer wanneer ik hier aan terug denk en er over nadenk dan voel ik me toch wel een beetje alleen, depressief een zwaar gevoel van binnen als ik hier aan terug denk. Ik kan alles nog zo voor me halen. Ik huil niet snel maar als ik er aan terug denk dat springen de tranen bijna in mijn ogen. Die pijn. die pijn hoef ik niet meer. Blij dat ik er af ben. Nu nog die wonden laten helen.


1 Reactie
  1. Wat een vreselijke jaren… ! En wat jammer dat je nooit iemand had die “aan jouw kant stond” Was er dan helemaal geen mentor of decaan of leraar / vertrouwenspersoon die je in vertrouwen had kunnen nemen, zodat diegene er werk van had kunnen maken en er iets aan kon doen ? Tegenwoordig hebben zowat alle scholen een “Pestprotocol”, en hoewel het niet alleenzaligmakend is kan het toch vaak veel verbeteren. (ik kom uit het onderwijs). En ook wordt er dan geprobeerd om degene die wordt gepest wat weerbaarder te maken, dus te leren hoe je er zelf mee om kunt gaan. Ik zeg niet dat het allemaal goed gaat nu, maar er wordt wel veel meer naar gekeken en meestal ook aan gedaan. Het is me niet helemaal duidelijk of je nu nog op een opleiding zit, maar mocht je nu iets van pesten ondervinden dan zou ik toch op dat punt hulp gaan zoeken, nu je wat ouder bent kun je dat waarschijnlijk ook beter. Al moet je naar de directeur ervoor, ze moeten weten dat het op hun school niet deugt in dat opzicht !

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk