Pesten.nl is het anti-pest portaal

Ben ik wel goed genoeg? Ben ik niet mooi? Ben ik te dik? Het maakt me kapot van binnen..

Hallo,
Ik ben een meisje van 16 jaar en zit op de middelbare school in de 4e klas. Ik maak het pesten nog elke dag mee. Ik moet er elke dag mee leven en er is geen enkele dag dat het voor een keertje ophoud. .ik word al gepest vanaf groep 5. Dat kwam door dat moment vooral door mijn lengte, ik was de kleinste van de klas. Toen ik 11 jaar was, was ik 1,34 meter. Elke dag werd ik gepest en kreeg ik namen naar mij toe geschreeuwd. Ik werd lilliputter, smurf en al dat soort namen genoemd. Ik had een beste vriendin op dat moment op dat moment op de basisschool, maar die trok zich er niet veel van aan. In de pauze zat ik in een hoekje alleen bij de fietsen te eten.

Na mate ik ouder werd en in de 1e klas van de middelbare school terecht kwam werd het gepest minder. Ik kreeg een aantal andere vriendinnen waar ik mee om ging. Maar zo ineens na een tijd werd ik door 1 van mijn beste vriendinnen beschuldigt voor dingen. Ze had dus geen reden maar het was ik die de schuld overal maar voor op moest nemen. Daar begon het weer…

Natuurlijk ik weet achteraf ik zag er niet charmant uit in die tijd, ik had een brilletje, droeg niet de mooiste kleren en had niet iets waarvan anderen tegen me op keken. Ik was een makkelijk doelwit. Vooral omdat ik erg onzeker was, door het eerdere gepest op de basisschool. Nu zit ik in de 4e en heb ik het gevoel dat het toch steeds erger word. Op de basisschool waren het dingen die tegen me gezegd werden. Nu word het alsmaar meer fysiek gepest. Ik draag geen bril meer en heb me gekleed naar andere meiden maar toch. Mijn 2 beste vriendinnen die ik eerst niet had, komen nog niet voor me op.

Een dag op school ziet er voor mij als een hel uit. Ik heb geen zin meer naar school te gaan. Elke dag krijg ik woorden naar mijn hoofd geschreeuwd zoals “Hoer”en “Sletje”’ en dat ik zielig ben en aandacht zoek. Wat dan ook ik zeg tegen ze, ik kom voor mezelf op, het stopt werkelijk waar niet. Ik heb ze nooit iets aangedaan en snap niet waar ik het Uberhaupt aan verdien, zo genoemd te worden.

Elke dag krijg ik namen naar mijn hoofd geschreeuwd. Elke dag word er zoal over mijn lengte gespot, op den duur ben ik er zat van. Dat gaat als ik de bus in stap naar school te gaan, op school in elke pauze en les en het stopt als ik thuis ben. Op school word ik getrapt, in mijn gezicht geslagen en word ik keihard vernederd. Zoal ik laatst heb meegemaakt dat ik langs liep en 3 mensen me tegelijk gingen pootje haken, ben ik heel erg hard op mijn knieën gevallen, dan doet me die pijn niks maar die schaamte voel ik nog veel erger. Het moment dat ze je aankijken en ze keihard beginnen te lachen.

Ik zit nu elke dag over na te denken, ben ik wel goed genoeg? Ben ik niet mooi? Ben ik te dik? Het maakt me kapot van binnen..
Dit was mijn verhaal. Ik hoop dat het ooit stopt, zo kan ik er niet verder mee met mijn leven.


14 Reacties
 1. Hey,
  Ik ben een pappa en mijn dochter (15jaar) word ook gepest op school. Gelukkig praat zij hierover met ons, en probeer ik de school wijs te maken om hieraan iets te doen. Dit is niet makkelijk, maar ik zal blijven gaan naar de school tot dat het opgelost is.
  Kun je hierover praten met je ouders, in de school? Ik weet, het kan en zal waarschijnlijk enkel maar escaleren als je dit doet, maar het mag je niet tegenhouden. Enkel als je je ertegen verzet kan en zal het stoppen. Er zal altijd wel iemand in de groep beseffen dat dit moet stoppen.

 2. Heb jij er al met iemand volwassen over gepraat. Ik ken veel mensen die gepest werden / worden.
  Praten lost het niet altijd op maar vaak ook wel.

  Weet dat er veel mensen zijn die je zoiezo willen helpen en probeer verstandig te blijven en niet rare dingen te doen zoals lijnen zonderdat iemand anders er over weet.

  Kijk goed waar je blij van word ga dat vaker doen daar word je soms sterker van

  Hou een verhaal bij over je leven maar lees dat niet terug voordat je volwassen bent want dan vertel je je verhaal een soort van. Je mag het niet te rug lezen want daar word je alleen maar verdrietig van trwijl het je juist moet helpen.

  Als je het niet tegen een volwassen iemand wil vertellen of ze helpen je niet
  Dan kan je altijd nog terecht bij de telefoon lijnen tegen pesten die je op internet kan vinden en daar anoniem bellen of appen

  Ik vind het jammer dat ik persoonlijk nooit zoveel kan doen omdat ik niet bij mensen in de buurt woon maar ik hoop je toch geholpen te hebben

  Groetjes jedidjah (13 jaar)

 3. Hoi,

  Ik ben zelf ook vroeger gepest, maar ik heb het bespreekbaar gemaakt. Je kan het best wel tegen je ouders zeggen en op school tegen een vertrouwenspersoon, zoals je mentor, docent wat er aan de hand is en je natuurlijk er NIET voor schaamt, want jij zit niet fout!! Het zijn die pesters die fout zijn.
  Ik begrijp ook dat het moeilijk is om het bespreekbaar te maken, een klein beetje moet zal je zeker helpen.
  Veel succes

 4. Lieve meid,

  Je bent goed genoeg, mooi genoeg, leuk genoeg. Pestgedrag is een weerspiegeling van onzekerheid of ontevredenheid over het eigen leven van de pester. Helaas komt pesten nog veel te vaak voor. Ik wil je op het hart drukken dat je jezelf niet uit het veld laat slaan.

  Ja, het wordt echt (ooit) beter. Hoe moeilijk het ook is om nu te doorstaan, aan het meeste pestgedrag komt een eind. Maar dat betekent niet dat je je er niet tegen hoeft te verzetten. Praat erover met degenen die dicht bij jou staan. Je hebt een dikke huid, maar laat anderen niet over je grenzen heengaan. Blijf dicht bij jezelf, zoek steun en hulp in je omgeving en bedenk dat je ertoe doet, daar zal geen enkel ander persoon ooit iets aan kunnen veranderen. Je komt er wel.

 5. Lief meisje van 16 jaar,

  Ik ben ook gepest tijdens mijn middelbare school periode. Het was niet fysiek, maar je kent het wel, buitensluiten, roddelen, uitlachen etc.

  Er is vanwege sociale druk nu een bepaalde dynamiek in je klas ontstaan, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om in je klas aansluiting te vinden. Dat ligt niet aan jou. Kinderen van jouw leeftijd zijn erg onzeker, en willen niet zelf het slachtoffer worden van pestgedrag. Zorg er daarom voor dat je in contact komt met leeftijdsgenoten buiten je school. Zoek je vrienden buiten school, mensen die niet beinvloed zijn.

  Kom daarnaast voor jezelf op. Stap naar de schoolleiding, en volg een assertiviteitstraining.

 6. Hallo

  Gepest worden is niet iets waar mee je MOET leven, met deze berusting hou je jezelf in een pijnlijke gijzeling van slachtoffer zijn.
  Ik ben vroeger bij de start v/h 1e shooljaar op de middelbare school extreem gepest (bril, goed leren en stevig gebouwd en lang). Dat bleken voor anderen ingredienten te zijn om mij te mogen pesten.
  Maar heb het pesten nooit voor mezelf gehouden en thuis altijd besproken, ondanks dat ik uit een gezin kom waar (voor het pesten) niet of nauwelijks over gevoelens werd gesproken. Tijdens de gesprekken thuis (met name met mijn vader), liet hij mij als 13 jarig meisje inzien wie ik in de kern van mijn zijn mocht zijn. En mede daardoor mijn zelfvertrouwen heb vergroot (allerlei mindtrucjes geleerd van mijn vader). Met mijn hoofd begreep ik toen lang niet alles wat ik hoorde, maar mijn hart zoog alle informatie op. En ook wat mijn rol/gedrag was. en wat ik er zelf aan kon doen om de pesters met hun eigen gedrag te confronteren. (spreekbeurten gehouden, filmpjes vertoond etc.). Al met al is het geen makkelijk traject geweest zeker op die leeftijd. Maar mijn vader stelde telkens weer voor na te denken hoe ik het pestprobleem op school zelf zou willen/kunnen aanpakken. Steeds als ik een oplossing bedacht en ook kon uitleggen en beargumenteren waarom ik voor een bepaalde oplossing koos, steunde mijn vader mij 100% met het uitwerken daarvan.

  Iedere pestsituatie heeft denk een specifieke aanpak nodig. Hetgeen ik hierboven beschreef heeft voor mij gewerkt. Pas na het 2e schooljaar ben ik nooit meer gepest en in mijn latere leven ook niet, ondanks dat ik wat men noemt een NERD was. Ik ben nu 53 jaar, wetenschapplijk onderwijs gevolgd en geef daarnaast coaching aan individuen/groepen/teams.
  Op scholen en ook in bedrijven geef ik trainingen en lezingen over pesten. Ja ook in bedrijven want daar wordt het pesten helaas enorm onderschat.

  Ik wens je enorm veel succes met de oplossingen en mogelijkheden die je voor jezelf kan uitwerken. Het feit dat je hierover hebt geblogd steunt en maakt bewust.

  Know what sparks the light in you.

  Hartelijk groetend,
  Sherida Zuna

  • Beste Sherida Zuna

   uw reactie raakt mij ik vind het echt heel erg mooi om te lezen hoe goed u hier uit gekomen bent… ik denk dat u een inspiratie kunt zijn voor vele kinderen/jongeren/volwassenen die nu nog in de zelfde rot situatie zitten waar u ooit in gezeten heeft. Nu heb ik een vraag aan u. Ik ben een laatste jaars student Onderwijsassistent. Voor een opdracht mag ik nu een groot Anti pest project gaan organiseren op de school waar ik stage loop. Hier bij wil ik graag ervaringsverhalen aan de leerlingen laten lezen (zonder uw naam geheel anoniem) maar daarvoor wil ik wel eerst uw toestemming vragen

   groetjes veroeska

 7. Hoi, heel herkenbaar.
  Ik ben zangeres en er worden soms door mensen of collega’s onterechte dingen gezegd. Soms kom je de narcist tegen: De mensen die onware dingen zeggen om er soms zelf beter van te worden. De narcist houd je een gebroken spiegel voor vanuit hun (wel of niet bewuste) perceptie. Hierdoor kun je jezelf niet goed bekijken en kun je gaan twijfelen aan jezelf als dit in grote mate voorkomt (zoals in een sekte waar dingen min of meer aan je worden opgedrongen). Dit is wat op grote schaal pesten kan doen met een mens: ‘ben ik wel goed genoeg’, ‘ik wil mezelf bewijzen’, ‘ik ben niets waard’.
  Maar eigenlijk moet je het omdraaien: zijn die mensen wel goed genoeg voor MIJ? Kom ik zo verder? Als het antwoord NEE is lees dan even verder.

  Wees vooral jezelf en verzamel de mensen om je heen die bij je passen, die je wel nemen zoals je bent. Want jij hebt de keuze de mensen uit te zoeken die bij JOU passen. Leuk he? Hierdoor krijg je een goede, positieve spiegel. En als daarvoor een politieagent nodig is, echte vrienden, een decaan of een mentor dan is dat waarschijnlijk een hele goede keuze.

  Ik ben op de middelbare school een keer huilend het gymnastieklokaal uitgerend en toen heb ik het thuis verteld dat ze me elke keer maar weer vernederden en de mentor ingeschakeld. De mentor heeft het toen met de meiden besproken en daarna ben ik niet meer gepest. Een goede mentor helpt jou.

  Laat mensen je NOOIT wijsmaken dat je jezelf niet mag zijn. Want mensen die dat zeggen, of dit gedrag vertonen waardoor jij je zo voelt zijn dat meestal zelf niet of heel onzeker. En dat is het aller belangrijkste. Hoop dat je hier wat aan hebt.

  Dat ze je naast psychisch ook fysiek aanvallen is ook beneden alle peil en zou dat ook zeker benoemen bij je mentor. Dat mag niet eens, en valt onder intimidatie. En als daar niets aan wordt gedaan door een slechte mentor, ligt de schuld niet bij jou maar dan zou ik door gaan totdat je niet meer gepest wordt, mijn part stap je naar de decaan of de directeur van de school als het moet. Ik wens je het aller beste en stuur je heel veel positieve gedachten. Je bent goed zoals je bent en meer hoef je niet te zijn. Dit geldt voor iedereen die gepest wordt of onderdrukt.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt. Fijn dat je het verhaal hebt gedeeld. Kop op! Je kunt het! Denk in mogelijkheden.

  Liefs,

  Mo

 8. Hoi,
  Wat een verdrietig verhaal. Het is nu een half jaar later en ik hoop van harte dat het pesten is opgelost. Ik heb ook een vraag aan je. Voor een lokale krant maak ik deze week een pagina over ‘pesten’ (omdat het de Week Tegen Pesten is). Daarop zou ik graag jouw verhaal plaatsen als voorbeeld. Vind je dat goed? De krant komt uit in de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel (Gelderland).

 9. Hallo allemaal,
  Ik zelf ben 7 jaar lang gepest, het begon in groep 2 ik was vrienden met twee wat oudere kinderen en het pesten dat begon door de meest onzinigge ruzzie, we deden verstoppertje, ik was altijd de zoeker, (ik vond dat niet leuk) dus zei ik er wat van, en huh reactie was heel erg.. duizenden scheldwoorden vlogen voorbij, uiteindelijk gebeurde dat elke dag, de jaren vlogen voorbij, en de school… die deed niks. Uiteindelijk wilde ik nieuwe vrienden maken, en ik voelde dat hij die ook gepest was een goeie vriend zou zijn, en dat klopte in groep 5 waren we beste matties en als de 2 pesters kwamen dan kwam hij voor me op, hij bracht mij van een grootte last af. Totdat die ene dag.. ik vertrouwde hem met alles ik durfde alles te zeggen, en uiteindelijk wis de hele school al mijn geheimen, ik voelde me veraden een brok schoot in mijn keel, en de dag daaarop dat ik naar school fietste wisten konden die 10 jaar ouder waren dan mij het opeens, iemand duwde me van me fiets en gooide me in de sloot, ik kon slecht zwemmen en het water was koud. Gek genoeg was mijn oude vriend die me veraden had er ook bij, maar hij had een snelle spijt hij sprong achter me aan. En redde mijn leven, ik ben hem altijd dankbaar, maar ja kon ik hem vergeven, ja. Hij was toch altijdmijn vriend? Zo hielpen steeds meer mensen me waardoor de pesters niet meer durfde watik duidelijk wil maken: samen sta je sterk

 10. #STOP PESTEN NU!

 11. Lief meisje van 16, wat ben je dapper, wat vecht je hard. Alleen op de wereld. Ik hoop dat je nu niet meer in die hel op aarde hoeft rond te lopen want het maakt zo veel kapot!
  Ik ben ook vreselijk gepest op school. Ik schreef er een gedicht over. Misschien wil je het lezen. je vind het op https://yoo.rs/merijne.kok/blog/klein-meisje-1496759013.html?Ysid=65493

  Ik wens je heel veel kracht toe!

 12. lieve 16 jarige….

  Ten eerste wil ik je zeggen : Dat je wel goed genoeg bent !! laat je niet iets anders door andere wijs maken. Net al al een paar keer gezegd word praat er alsjeblieft over met een volwassene , een leraar, vertrouwenspersoon, je ouders, oom of tante buurvrouw… maakt niet uit maar vraag om hulp !!!

  Ten tweede wil ik je iets heel moeilijks vragen wat je best mag weigeren :

  Als student Onderwijsassistent (laatste jaar) heb ik als opdracht een project uit te voeren op de basisschool waar ik stage loop. Ik heb gekozen voor een groot anti pest project. Door middel van ervaringsverhalen wil ik de leerlingen van mijn school laten in zien wat pesten betekend voor het slachtoffer.
  Hier bij vraag ik je toestemming om jou verhaal te gebruiken om aan de leerlingen te laten lezen

  groetjes veroeska

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Prof. Dr. Ron Scholte
Director Praktikon; Extraordinary professor at Radboud Universiteit Nijmegen
Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

 • Vertoorn Adviesgroep
 • rocomm
 • anetwerk