Pesten.nl is het anti-pest portaal

Help! Ik word gepest op het werk (blog van young capital)

Een geintje kan hard aankomen
Het feit dat zo veel mensen vorig jaar met ongewenst gedrag te maken hadden, ‘laat zien dat deze campagne geen overbodige luxe is’, aldus de minister. De campagne laat vooral zien wat het verschil is tussen een grap en ongewenst gedrag. Asscher: “Niemand is hetzelfde, wat de één wel een leuk geintje vindt, ontneemt de ander volledig het plezier in het werk.” Naast een campagne geeft Asscher ook een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven helpen het probleem aan te pakken.

‘Ik keek ’s avonds al tegen de volgende ochtend op als ik weer naar mijn werk moest’ – uitzendkracht in Heerhugowaard.

Werkstress door pesterijen
Ben je zelf nooit gepest? Dan heb je waarschijnlijk geen idee wat pestgedrag met je doet. Door pesten op de werkvloer gaat het ziekteverzuim flink omhoog. Werknemers melden zich gemiddeld zeven dagen per jaar ziek door ongewenst gedrag op het werk. Door het pesten krijgen werknemers last van werkstress. Werkstress is momenteel beroepsziekte nummer één in ons land. Naast het persoonlijk leed, kost het werkgevers ook heel veel geld. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat het werkgevers zo’n 1,7 miljard europer jaar kost.

Ik word gepest op het werk, wat nu?
Als je nooit hebt geleerd hoe je met ongewenst gedrag op de werkvloer om moet gaan, geven we een paar handige tips die je op weg helpen:
• Het is belangrijk dat je meteen aangeeft aan je pester dat je van hem/haar ongewenst gedrag ervaart. Misschien dat je dit moeilijk vindt, maar als jij meteen aangeeft wat je grenzen zijn, dan scheelt dat al een hoop!
• Het komt vaak voor dat een pester niet eens in de gaten heeft wat hij/zij doet. Het bespreken van het gedrag van jouw pester is dan ook een goede tip. Soms realiseert de pester zich niet wat voor effect zijn/haar gedrag op jou heeft, en kan de situatie worden opgelost door een goed gesprek. Zo haal je met weinig moeite een fijn resultaat.
• Het kan zijn dat het aanspreken van je pester niet helpt. Praat dan in ieder geval met iemand die je vertrouwt. Dit kan zowel iemand van binnen (intern) als iemand van buiten (extern) de organisatie zijn.
• Als uiteindelijk alle voorgaande stappen niet geholpen hebben, maak dan een melding van het pesten bij je werkgever. Dit is lastig, maar je moet ook beseffen dat je soms ook aan jezelf moet denken in dit soort situaties.

Dit artikel verscheen eerder in: https://www.youngcapital.nl/weblog/723-help-ik-word-gepest-op-het-werk

 

YoungCapital_Logo-2ynedp2njgc79cej5zr022


3 Reacties
  1. ik ben vroeger zo erg gepest dat ik elk leer jaar naar een andere school moest ik zit nu in de 2e klas en ik word eigenlijk helemaal niet meer gepest en ik heb niet echt veel vrienden maar wel een paar maar als iemand een negatieve opmerking geeft kan het nog altijd hard aan komen:(

  2. Ik ben een YouTube kanaal begonnen en ik krijg geen haatreacties maar als mensen me zien in real life gaan ze me wel altijd pesten met Nina dit en nina dat! Ik ben in de 1e 2 x overgestapt naar een andere klas

  3. Ik wordt al 6 jaar gepest door een collega. Ben bij diverse leidinggevende geweest de vertrouwenspersoon die vond dat er maar een mediator ingesteld moest worden en uiteindelijk weigerde mijn pester elke medewerking en deed verder niemand wat. Nu heb ik eindelijk een gesprek gehad met pz en zegt mijn leidinggevende van niets te weten. De mails naar haar zijn zeer duidelijk maar pz zegt misschien is het haar ontschoten. Hierop heb ik na 6 jaar besloten me ziek te gaan melden omdat ik tegen een burn out aan zit. twee dagen vrij is 1 dag huilend op de bank de andere dag kan ik weer iets en dan moet ik weer. Pz gaat er wel mee aan de gang en het team gaat ws uit elkaar gegooid worden. Mag ik dan overplaatsing weigeren? Ik wil zo vreselijk niet weg heb het zo naar mijn zin met mijn doelgroep patienten en zou het ook oneerlijk vinden gezien ik jaren aan de bel heb getrokken.

Geef een reactie

Laatste nieuws

Raad van Advies

Roger Pellemans
Accountmanager sector Gevangeniswezen Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Veiligheid en Justitie
Bart Muller
Professional Independent Banking
Marijke van Venne
Directeur Openbare basisschool De Nienekes in Cuijk
Melissa Gasseling
Owner / Sales director at Ontwerpbureau SIS
Claire Gasseling
Owner / Creative director at Ontwerpbureau SIS

Nieuwsbrief

Samenwerking

Voor de invulling van het programma aanbod werkt de Stichting Pesten samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Commissie van aanbevelingen

Katinka van den Berg
Directeur Context at work
Hans Stellingsma
Owner at Stellingsma Management BV
Peter Plaum
Sales director Simac SBS
Erik Hendriks
Directeur Zonnetrein bv
Bestuurslid “Stichting Oude Stad”
Werkplekbegeleider SIOS.

Word donateur!

Door Stichting Pesten te steunen, maakt u het mede mogelijk dat wij ons kunnen blijven inzetten voor de strijd tegen pesten.

Word donateur

Partners

  • anetwerk